Vind je kind het moeilijk om zijn/haar gevoelens te uiten? Merk je dat je kind er liever niet over praat, maar je als ouder wel merkt dat jouw kind met bezorgdheden zit? Het gedrag van jouw kind vertaalt op dat moment zijn/haar gevoel. En dat mag er zijn.

Gevoelens verwoorden is wat we als ouders graag van onze kinderen zien. Zo kunnen we ze beter helpen. Maar is dat echt nodig?

Misschien volstaat het dat jouw kind gewoon even boos, verdrietig, jaloers… is. Dat is ok. Meer lees je in het artikel ‘Omgaan met heftige emoties van jouw kind’.

Er zijn verschillende manieren om emoties te uiten. Sommigen gaan heel hard op de grond stampen als ze boos zijn. Of hard krassen met een potlood op een papier. Of misschien werkt een rondje rond het huis lopen voor jouw kind wel.

Bij verdriet heeft je kind misschien eerder nood aan een stevige knuffel, of wil het gewoon eens huilen. Of misschien wil het liever alleen zijn en muziek luisteren.

Zolang de (re)actie veilig is voor je kind en de ander en er geen waardevolle spullen kapot gemaakt worden…. let it go… Wat mooi dat ze een manier vinden om met hun emotie om te gaan.

De ‘oplossing’ zal vanuit het kind komen, ze weten namelijk perfect wat ze nodig hebben. Lukt het jou als ouder om voorbij het gedrag te kijken, te luisteren en de gevoelens van jouw kind niet over te nemen?

Soms voelt het echter helemaal niet zo ‘simpel’. En kan het zijn dat je met je handen in je haar zit. Dan kan het handig zijn dat een kinder- of jongerencoach even met je meekijkt.

Bij Kindercoachpraktijk Bloesem…

bied ik een veilige plek voor kinderen en jongeren. We gaan in gesprek, leren elkaar spelenderwijs kennen en dat op het tempo van jouw kind.

We bekijken samen welke gevoelens er zijn, waar we die voelen, hoe die eruit zien, hoe we die eventueel onder woorden kunnen brengen en er mee kunnen omgaan. Dat kan ook met weinig woorden, denk bijvoorbeeld maar aan onze gevoelens tekenen of schilderen. Het kan ook door te bewegen, door een rollenspel, door het zoeken in gevoelskaarten naar het juiste woord…

Heb je twijfels? Wil je graag kennismaken? Neem vrijblijvend contact op.