Mijn kind kiest altijd hetzelfde als haar broer, zus, vriend(innet)je… Of het antwoord is vaak: ‘ik weet het niet, het is me om het even, kies jij maar’.
 
Geen keuze maken kan veiliger aanvoelen. Misschien is jouw kind bang om een verkeerde keuze te maken. Of is jouw kind meegaand, wil het niemand teleurstellen. Of heeft jouw kind heeft schrik voor nieuwe dingen.
 
Merk je dit ook op bij jouw kind of jongere?
 
 • Benoem dan alvast wanneer er wel een keuze gemaakt wordt. ‘Je hebt er zonet voor gekozen om…’ En geloof me, je kiest de hele dag door.
 • Vraag naar hoe het was om een bepaalde keuze te maken ‘Hoe vond je het om…’
 • Je kan een keuze overzichtelijk maken. Als je deze keuze maakt dan… Som samen de voor- en de nadelen op. Het kan helpen om dat visueel te maken en op te schrijven in een lijstje.
 • Als ouder kan je het aantal keuzes vooraf al wat gaan beperken. Hou rekening met de leeftijd van je kind. Een kind van 4 jaar hoef je geen 10 opties te geven – 2 of 3 mogelijkheden zullen volstaan. Naarmate ze ouder worden kan je hierin meegroeien.
 •  Gun je kind de tijd om te kiezen. Bij de één gaat het al wat sneller dan de ander. En de één kan al beter om met wat tijdsdruk dan de ander. Misschien kan je uitstel vragen?
 • Help hen maar op weg. Luister naar hun redenering, beantwoordt hun vragen als die er zijn.
 • Geef jouw mening pas als ze je daar om vragen (niet makkelijk 😉 maar je kan het geven van jouw mening wel even uitstellen).
 • Voor sommige kinderen helpt het om het lot te laten kiezen… Via kop of munt of blad-steen-schaar.
 
Kiezen wat de andere kiest of beslissen om niet te kiezen… is ook een keuze. En dat is ook ok.

Samen gaan eten... en dus ook kiezen 🙄🙃

Het is vakantie en je zit in een gezellige brasserie met jouw gezin. Een dagje niet koken… heerlijk toch!
 
De ober komt langs met de menukaart. Samen overloop je de gerechten voor de kinderen en vraag je wat ze graag zouden eten. Ondertussen bekijk je ook de rest van de menukaart om ook zelf een keuze te maken. Je twijfelt, wil graag nog even overleggen, maar ondertussen trekt jouw allerliefste schat aan je mouw. “Is het gerecht met kip ook met frietjes? En zou appelmoes ook kunnen in plaats van rauwe groenten? Of misschien wil ik toch liever spaghetti… Gaat dat een groot bord zijn? Of zou ik toch beter voor de hamburger kiezen?”
 
Je voelt de bui al hangen. Een keuze maken wordt niet evident. Enkele seconden later staat de ober terug aan je tafel – toch weer wat sneller dan verwacht – maar hebben jullie nog geen idee wat jullie eigenlijk willen bestellen.
 
Wat doe je?
 • Je beantwoordt de vragen van je kind, maar je merkt dat je zelf al wat zenuwachtig wordt (want je moet zelf ook nog kiezen!). Het gevoel van jouw kind en dat van jezelf versterken elkaar en het eindigt in het eerder kort elkaar toespreken en beslissen.
 • Je beslist in plaats van jouw kind wat het gaat eten. Misschien vindt jouw kind dat prima, of je beseft dat je het risico neemt dat het straks met heel lange tanden zit te eten. 
 • Je probeert jouw kind te overtuigen om voor een bepaald gerecht te kiezen en suggereert een veilige optie. Of misschien stel je toch nog wat extra vragen aan de ober (of er ‘zichtbare groentjes’ in de spaghettisaus zitten bijvoorbeeld, ahum).
 • Je vraagt alvast een apertiefje en vraagt om binnen enkele minuten nog even terug te keren. Al een geluk dat de kinderkaart niet al te lang is 😉.
 
Gezellig hé, zo samen gaan eten. Story of my life. Ik vind kiezen uit een menukaart zelf al moeilijk. Want ik weet niet of het lekker zal zijn. Of als ik eens iets nieuws probeer, het wel zal meevallen…
 
Alle scenario’s passeerden bij ons al de revue. De kunst is uiteraard om kalm te blijven. Alvast eens klinken bij een aperitiefje, dat werkt voor ons. Want we gaan toch net samen iets gaan eten om niet te hoeven stressen om alweer eten op de tafel te krijgen.
 
P.S.: Voor het verdere fijne verloop van je etentje samen… neem enkele fijne gezelschapsspelletjes mee. Uno spelen kan overal. Of misschien een boek om wat te lezen of in te kleuren.
 
Tip uit de buurt:
Bij Brasserie Estelle in Vinkt is het heerlijk en gezellig, maar bovenal kindvriendelijk en daar heeft het personeel alvast in de gaten of je nog wat tijd nodig hebt! 🙂